Rendszeres szociális támogatás

Államilag támogatott képzésben résztvevő, szociálisan rászoruló hallgatók számára folyósított támogatás

01

Pályázati kiírás

Pályázás előtt érdemes előbb ezt elolvasni

Az ösztöndíj egy adott szemeszteren keresztül folyósított juttatás, amelyet minden félév első hónapjában ismételten meg kell pályázni. A két pályázási időszak szeptember és február első két hete, a regisztrációs hét és a szorgalmi időszak első hete.

A pályázat bírálása során minden esetben a pályázat leadásának pillanatában aktuális körülmények kerülnek figyelembe vételre.

A leadott szociális támogatás pályázatok bírálatát az ELTE BTK HÖK Szociális Bizottsága, valamint a felkért bírálók végzik. Az elbírált pályázatokról a Szociális Ösztöndíj Bizottságnak teszünk javaslatot. Amennyiben ezen a szinten elfogadásra kerülnek a bírálatok, az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíj Bizottság, illetve a Hallgatói Jogorvoslati Bizottság hozza meg a végső döntést.

A pályázatot Neptun kérvény formájában adhatjátok le a pályázási időszakban.

02

Határidők

A pályázat leadásának időszakos határidejei

Következő leadási időszak:

2024. február 5., 8:00 - 2024. február 12., 16:00

Hiánypótlási időszak:

2024. február 12., 16:00 - 2024. február 19., 16:00

03

Segítség a leadásához

Segítség a pályázás során előforduló leggyakoribb státuszok igazolásához

Tartós beteg

A státusz igazolásához szükséges egy 3 hónapnál nem régebbi szakorvosi igazolás, vagy amely igazolja a pályázat ideje alatt fennálló tartós betegséget, melyen szerepel a betegség BNO kódja és következő felülvizsgálati időpontja. Általános, háziorvosi igazolás sajnos nem elfogadható ebben az esetben.

Amennyiben a betegség végleges – és ennek ténye a szakorvosi igazoláson is fel van tüntetve, nem számít a három hónapos határidő.

Érdemes megjegyezni, hogy az ételérzékenység minden esetben tartós betegségnek számít.

fogyatékossággal élő

Pedagógiai Szakszolgálatok (korábban a fogyatékosság típusa szerint illetékes bizottságok), vagy megyei kormányhivatalok által kiadott igazolás – ezen szerepeljen a betegség BNO kódja és, ha nem végleges a fogyatékosság következő felülvizsgálat dátuma is vagy  a kari fogyatékosügyi koordinátornál/ELTE Fogyatékosügyi Központnál tett regisztráció igazolása.

hátrányos helyzetű

Csakis jegyző által kiállított igazolás fogadható el, a rendszeres gyermekvédelmi segélyről szóló igazolás nem elegendő a státusz igazolására.

pályázót egyedül neveli, mert…

A státusz nem jelölhető meg, ha a háztartásban másik eltartó is él.

04

Gyakran ismételt kérdések

Hol találom meg, mi kell egy pályázat leadásához?

A pályázati kiírás minden kérdésre választ ad! Érdemes először ott vagy ezen a lapfülön keresgélni.

Ezen kívül a szorgalmi időszak első hetében több tájékoztató előadásra is sor kerül, ahol feltehetitek kérdéseiteket, továbbá a hét folyamán folyamatos ügyeletet tartunk a HÖK-irodában is, ahol személyesen is tudunk segítséget nyújtani a pályázásban.

Pályázhat Erasmuson lévő hallgató is?

Igen, a pályázás menete ugyanaz, mint az itthon tartózkodó hallgatók esetében.

Milyen dokumentumok fogadhatóak el?

Minden esetben a pályázati kiírás rendelkezései szerint járunk el, tehát az abban megnevezett dokumentumokat fogadjuk csak el! Sajnos nem áll módunkban elfogadni sem kéttanús nyilatkozatot, sem nem megfelelő keltezéssel ellátott dokumentumot, vagy olyan iratot, melyen nem látható a pecsét és aláírás.

Milyen formátumban töltsem fel a dokumentumokat?

A pályázati kiírás értelmében PDF, JPG vagy PNG formátumú fájlok fogadhatóak el. Fontos, hogy minden esetben, (akár szkennelt, akár fotózott változatban töltöd fel a papírokat) minden adat, továbbá a pecsét, aláírás és a dátum is olvasható legyen.

DOC formátumban semmilyen igazolást nem tudunk elfogadni, így kérjük a fordításokat és egyéb kiegészítéseket NE ebben a formátumban töltsétek fel, illetve JPEG formátumú képeknél a hivatkozás nevében az e betű törlése után látható lesz a fájl.

Mi az a hatósági igazolás és honnan tudom beszerezni?

Az önkormányzat vagy a kormányhivatal által kiadott igazolás, mely az adott lakcímen élő, a hallgatóval egy háztartást alkotó személyek számát, illetve azok nevét és születési évét tartalmazza. Az itt szereplő számú személyt, -1 főt – a pályázót – kell hozzáadni a pályázathoz. Emellett fontos, hogy abban az esetben, ha a hatósági igazoláson nem szerepelnek az ott élők nevei és születési dátumai minden lakcímen élő személy lakcímkártyáját kötelező feltölteni.

Ha a hatósági bizonyítvány három hónapnál régebbi vagy nem látszik a pecsét és az aláírás – a pályázatot rögtön el kell utasítani!

Milyen jövedelmeket veszünk figyelembe?

Csakis kizárólag a pályázati kiírásban szereplő bevételeket vesszük figyelembe. Többek között nem számítanak jövedelemnek a teljesítmény alapú ösztöndíjak, a rendszeres szociális támogatás, a gyerektartás, a családi pótlék, továbbá a diákmunkával keresett munkabér sem. Ezekről részletesen tájékozódhatsz a pályázati kiírásban.

Mivel ezeket a jövedelmeket nem vesszük figyelembe az egy főre jutó jövedelem megállapításakor, kérjük, a pályázat leadásánál se kerüljön beszámításra.

Az eltartóm nem dolgozik még három hónapja, így nem tudok igazolást feltölteni az elmúlt három hónap nettó átlagkeresetéről. Mit tegyek?

Ilyen esetben a munkaszerződést és a már meglévő hónapokra vonatkozó jövedelemigazolást töltsd fel. A munkaszerződésen látszódnia kell, hogy mikortól áll fenn a munkaviszony.

Dolgozom egyetem mellett. Fel kell töltenem a saját jövedelem-igazolásomat?

Nem – kivéve, ha öneltartó státuszban pályázol. A saját jövedelem nem számít az egy főre jutó jövedelembe.

Hogyan számoljuk a külföldi valutában megadott keresetet?

Minden esetben a pályázati időszak első napján érvényes valutaárfolyammal számolunk, így minden pályázat egységes árfolyamon válthatjuk át az összegeket forintra.

Nem a megfelelő összeget írtam be valamelyik mezőbe, mit tehetek?

A beírt összegek minden esetben átszámolásra kerülnek, így ha véletlen elírtál valamit vagy rossz összeget vettél figyelembe, ne aggódj, javítjuk a hibát.

Nem tudom leadni a pályázatomat, mert hibát jelez a beírt összegeknél, mit tegyek?

Fontos, hogy az összeget jelző rubrikákba kizárólag számjegyek kerüljenek, se pontot, se vesszőt, se szóközt ne használj a számjegyek között.

Milyen összeggel számoljak munkanélküli támogatásnál, ha csak a napidíjat tüntetik fel?

Ha a munkanélküli támogatásnál csupán a napidíj összege szerepel, a napidíj összegét 30-cal szorozzuk fel a havi bevételre, így jelöljük a három havi nettó átlagkeresetet.

A pályázó vagy a vele egy háztartásban élő személy várandós. Mikortól számítható személynek a magzat?

A magzat 12 hetes korától számítható be a családba plusz egy főként. A magzat státuszát orvosi igazolással szükséges igazolni.

Kell valamilyen külön igazolás arról, hogy nagycsaládos vagyok?

Nem. Elegendő a személyeket igazolni a megfelelő dokumentumokkal – ez azt is jelenti, hogy a nagycsaládos státuszra magára nem jár pont, az mindig az adott testvérnél jelenik meg.

Mikor jár az albérletre pont?

Csak akkor, ha az albérleti szerződésen szerepel a pályázó neve, mint bérlő. 6 hónapnál régebbi bérleti szerződés esetén fel kell tölteni az elmúlt 2 hónap közüzemi számláit is – vagy elfogadható az is, ha meghosszabbítják az adott bérleti szerződést.

Ez az igazolás elfogadható kéttanúsan is, hiszen így szokás bérleti szerződést kötni, szívességi lakhatásért azonban nem adható pont!

A kérvényemet visszaküldték javításra, de nem tudom, mit kell javítanom. Hol tudom megnézni?

A hiánypótlásra visszaküldött kérvények javítására a Neptun – Ügyintézés menü – Kérvények menüpont – Leadott kérvények fülnél a pályázat melletti + jelre kattintva, a Javítás paranccsal van lehetőség, itt piros színnel látható, mit is kell javítanod.

Véget ért a pályázási időszak. Miért van még mindig ügyintézés alatt a kérvényem?

A kérvények a bírálás után is, egészen a határozathozatalig Ügyintézés alatt státuszban maradnak, a legtöbb esetben tehát nincs semmi gond a kérvénnyel. Fontos azonban, hogy az automatikusan elutasított kérvények is Ügyintézés alatt maradnak, tehát ha nem kaptál hiánypótlási felszólítást, a kérvényed akkor is kerülhet elutasításra.

Nem a szerintem megfelelő számú pontot kaptam, mit tehetek?

Minden esetben írj a szocialis@btkhok.elte.hu címre, hogy utána tudjunk nézni a hibának. Az e-mail legyen benne a pályázó neve, Neptun-kódja és a kérvényazonosító mellett a probléma világos leírása.