Rovásírásos emlékeink mint nyelvemlékek – Második előadás

A tavaszi félévben „Rovásírásos emlékeink mint nyelvemlékek” címmel tudományos előadássorozatot szervez az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke, valamint az ELTE Benkő Loránd Magyar Nyelvtörténeti Műhelye és Diákműhelye. Az előadások szerdán délutánonként lesznek a bölcsészkaron, minden érdeklődőt várnak.

A sorozat második előadását 2014. március 5-én Zelliger Erzsébet ny. egyetemi docens tartja „A rovásemlékek művelődéstörténeti szerepe” címmel. A korai rovásemlékek három különböző, egymással előzmény-következmény viszonyban   levő   írásrendszert   képviselnek.   Az   írásrendszerek összetartozásának  történelmi, földrajzi és nyelvi  kritériumait számba véve az emlékek művelődéstörténeti helyét, szerepét vizsgáljuk meg.

Időpont: 2014. március 5. 16.00–17.30

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A 336.)

You may also like...

1 Response

  1. Varga Géza szerint:

    Örülök az előadássorozatnak, amelyet – feltételezem – az én OSZK-nak adott korábbi észrevételeim is segítettek napirendre tűzni. Azonban a jelek szerint most is féloldalasra sikerült a dolog. Az előadás vázlatából úgy tűnik, hogy csak az ábécéket emlegeti a tisztelt előadó. Pedig a székely írásnak nem csak ábécéi (azaz egy hangot jelölő betűi), hanem szó- és mondatjelei is vannak (mint az az irodalomból közismert lehetne). Ilyen szójeleket alkalmazó feliratból szinte megszámlálhatatlanul sok van. Ha ezeket nem tárgyalják, akkor sok létező nyelvemlékről és lehetséges tanulságról nem esik szó az előadásokon.

    - Szentgyörgyvölgyi tehénszobor: http://www.cserepmadar.hu/05/7500-eves-szentgyorgyvolgyi-tehenszobor-hu.htm

    - Őrségi jelkincs: http://csinyalohaz.hu/index.php/orsegi-jelkincs/232-bevezetes-rsegi-jelkincs
MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

loading